Wednesday, 23 March 2016

Kawan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. allah permudahkan urusan nak pergi site visit untuk inspect fishing vessel kat LKIM perlis.. Jauh..nun di sana.. Terima terima kasih kt sorang kawan kite ni.. Dia dah banyak tolong.. Hanya Allah dapat membalasnya..

Betul lah orang kata, kalau nak tahu perangai seseorang tu kene bermusafir dengan dia.. Hanya Allah dapat membalas segala kebaikan mu sahabat =).  Tatkala semua orang pegang dengan prinsip 'ikan' tu, tapi kawan ni lah yang selalu ada di sisi..sentiasa care pasal diri ini..

Terima kasih buat dia sekeluarga sebab bagi makan..bagi tempat tidur.. Layan tetamu sangat baik.. Dah dua kali pergi rumah dia.. First masa raya haji, masa tu tak balik muar, jadi dia ajak balik rumah dia..best giler.. Rupanya budaya orang kedah, sambut raya haji aidiladha meriah macam raya aidilfitri.. Budak budak datang rumah, kutip duit raya.. Sediakan kuih muih, jamuan ringan untuk tetamu..macam masa hari raya..lepas tu ziarah keluarga terdekat..memang best. Kalau kat tempat orang tak la semeriah ini..biasanya masak ketupat je..then berkongsi dengan jiran..bertukar juadah.. Macam tu je la..x de pulak kutip duit raya semua tu..

Ya Allah semoga kau murahkan rezeki buat keluarga ini.. Dari kulim ke perlis jauh la jugak.. Lepastu  pergi Arau..hantar aku ke stesen kereta api.. Sampai segamat dlm pukul 8 pagi.. Pukul 7, dia dah call aku, kejutkan aku, sebab risau takut aku tak jaga..nanti terlepas stesen pulak.. Aduyaiii sayang betul kawan aku sorang ni kat aku.. Masa hantar aku gi stesen KTM tu..dia tak berhenti ckap "risau kat alia".. "risau kat alia, dah lah sorang bawak banyak barang"  dia siap offer diri nak teman balik segamat pastu pusing balik kedah balik..sebab tiket dah terbeli 2, sepatutnya yana yang ikut, tapi last minit terpaksa cancel, dia ade appointment ngan doktor. Risau betul kawan aku sorang ni..

Terima kasih mira..selalu ada waktu susah dan senang..banyak kenangan pahit manis susah payah dengan dia. dia yang ajar diri ni bawak motor..masa tu cuti sem 3minggu je kalau tak silap.. Kiteorang berdua tak balik..masa tu mira duduk rumah sewa. Dia la  ajar naik motor.. Aku ni harap je kaki panjang tapi penakut bawak motor..  Yang kelakarnya masa tu, mira suruh bawak motor gi kedai makan  seberang jalan tu.. Entah macammana aku bawak, nervous agak nye ada kenderaan lain..last last masuk semak..mira yg naik motor belakang aku ni..punye la menjerit macam dia pulak yg duduk depan..haha.. Kelakarnya la hai.. Akhirnya, pak pak pakistan yang makan area kedai tu yang tolong kiteorang..haha.. Nasib baik cuti sem. So, budak mimet x ade..x de la malu sangat..tapi rupenya serious best naik motor..

Ingat lagi masa tu, kiteorg gi giant malam tu..dah nak sampai giant baru perasan aku tak pakai helmet..nak patah balik dah jauh dah..lepastu terjah je la..haha sabo je la mira oii dapat kawan pelupa macam orang ni..

Time study week die lah orang yg paling aku senang study dengan dia.. Bile study ngan die, akan ada komunikasi 2 hala.. 'Give & take'. So, aku akan jadi lebih faham bila ada orang yang sudi share apa yang dia faham.. Dan aku boleh ingat apa yang aku faham.. So, jarang aku hafal bulat bulat nota yang dibuat.. Otak aku bukan jenis yang menghafal.  Aku ingat lagi pernah masa study week, kiteorang berdua kene keracunan makanan. 2-2 muntah..cirit birit.. Hahah.. Padahal lusa nak exam dah.. Tapi alhamdulillah.. Tak berlarutan..

Sepanjang kenal mira ni, die ni senang kalau nak minta tolong.. Serious talk beb! Susah nak cari orang macam ni.. Yang aku perasan prinsip dia ni "biar orang buat dia, jgan dia buat kat orang"  tapi ada jugak certain situation yang memang x boleh apply prinsip ni..haha..  Kalau ade masa kita kene pertahankan hak kita, so tak payah peduli apa orang kata! Lantak pi lah.. Haha..

Tq yer kawan,teman, bestie, sudi jadi kawan basuh baju tengah malam sama sama, sudi jadi penasihat yang baik tatkala aku down, sudi jadi teman yang sabar dengan perangai aku yang entah ape ape ni, sudi jadi driver motor yang aku rasa paling selamat cuma naik motor ngan mira je..haha, sudi jadi teman diet walaupon sekerat jalan, sudi jadi kawan yana jugak.. Sudi eh macam macam la.. Tqqqqqqq sangat sangat.. Hanya Allah dapat membalasnya..

Untuk Amira Adzwa kite doakan semoga persahabatn ini kekal hingga ke jannatul firdaus..semoga hubungan ini yang digelar 'hubban limaanan' semoga mira dan keluarga mira dimurahkan rezeki, dikurniakan berita gembira dari Allah, dikurniakan nikmat iman yang bertambah, dipanjangkan umur dalam rahmat Allah..serta in shaa Allah kita doakan mira cepat cepat sampai jodoh.. Tak elok tunggu lama lama..haha semoga dipermudahkan urusan untuk pekerjaan yang baik tu.. In shaa Allah.. Amin..

Ya Allah terima kasih sebab kurniakan aku sahabat2 yang baik.. Sepatutnya aku perlu bersyukur kerna dipertemukan dengan mereka.. Sayangi mereka ya Allah.. Sayangi keluarga ku jua ya Allah..

Wednesday, 16 March 2016

Cuba sehabis baik :) im sory :(

Kadang kadang rasa nak give up..
Tapi..apa yang jadi tak boleh nak elak..
Apa yang perlu aku buat sekarang.. Chin up! Buat sehabis baik..walaupon kadang kadang kau rasa apa yg kau buat tu macam sia sia..tapi ingat janji Allah..  Sesudah kepayahan pasti ada kelapangan di akhirnya =).. Tak ade usaha yang sia sia!  Just move on.. Accelerate your effort..and dont forget to keep praying.. Dont think too much about the other people think about you.. They dont know who are you.. Sometime.. Im being heartless..selfish..and they dont know yet..they are the reason for im being like that.. Hence the only way is..im keep silent..and pray..try harder to avoid from doing the same thing.. 

If all happen because of my wrongdoing, im really wish you could fogive me.. Truthly, i dont do it intentionly.. Some time, some how it happen when im not in a good mood.. Sejak kebelakangan ini, macam macam benda jadi.. And im keep thinking about it..i cant stop my mind from thinking about all of these matter.. I cant.. Lately, im just want to be alone.. And you keep calling me 'anti-social' 'snobish' 'bussy person'. Eventhough im trying to keep pretending im not hear that..but it hurts.. If you dont know my problem..dont make me feel bad.. If only you in my position..then you'll feel what im handling right now..  How can i smile, if youre the roots.. I cant pretend. Sorry for all my bad attitude. Im soryy.. Please let me alone maybe it can help me to feel better.. To find my own mistake. To improve myself. Please understand my situation.. Thank you for all of your dua..im really appreciate it..  Hanya Allah dapat membalasnya..


Someone said to me, you have the right to choose the bright future on your own... And forget your passes.you dont live there anymore..chin up! Okay =)

Kbye..assalamualaikum

#sory for my broken english..i wish a few years from today, ill laugh reading this entry..