Sunday, 31 January 2016

Teguran


Bukan senang nak terima teguran kan?
Nak tegur kesalahan seseorang pon bukan mudah..lagi lagi kalau itu kawan kita..orang yang rapat dengan kita..

Untuk awak yang menegur :)

Mesti selalu tye soalan ni kan..

"macamana kita nak tegur orang supaya dia tak terasa??"

Hari ni ramai orang, di sebabkan nak sangat jaga hati orang yang buat maksiat dan dosa, sehingga dia TAKUT nak tegur orang tersebut, sebab takut dia terasa. Lalu, kita pun tak tegur dan biarkan orang tu berterusan dengan dosa. FITRAH bila di tegur ialah kita akan terasa dan terasa itu tanda hati hidup!

Nabi muhammad dakwah kaum quraisy, ramai kot yang terasa. Abu jahal mengamuk, Abu Lahab stress dan tak puas hati, Abu sufian berang, sampai depa nak bunuh nabi!

Nabi Nuh dakwah kaum dia, 950 tahun, tapi kaum dia terasa, dan tak terima! Setiap kali nabi Nuh dakwah dan tegur mereka, mereka akan lari, tutup baju dengan muka, tutup telinga dengan jari, dan mengejek nabi Nuh.

Nabi Ibrahim di campak ke dalam api.

Nabi Zakaria di gergaji.

Nabi Isa di kejar untuk di bunuh.

Nabi Musa di buru oleh Firaun.

So, kalau nabi-nabi pun dakwah sampai orang terasa, siapa kita untuk nak dakwah supaya orang tak terasa? Kerana, memang fitrah bila di tegur, kita akan terasa!

Tegurlah..Jadilah sahabat syurga untuk dia.. In shaa Allah..Allah akan buka kan pintu hatinya..berdoalah..

Untuk kamu yang menerima teguran pulak :)

Cara kita hadapi teguran itu ada dua..positif dan negatif. Teguran itu bukan untuk mencari kesalahan..tapi untuk memperbaiki diri.. Bile kite di tegur, jangan tanya aku salah ke? Aku buat silap ke? Itu mindset negative namanya.. Seperti merendah kan diri.. Terlalu ekstrem mencari kesalahan diri, lantas bila ada mindset yang negatif, kita akan down.. Susah menerima kebenaran dan teguran.. Betul x?  Sebaliknya tanyakan pada diri, apa perlu aku buat..untuk perbaiki diri.. Untuk mencantikkan situasi..   Itu positif..mind set yang positif akan memotivasikan diri untuk memperbetulkan kesilapan..In shaa Allah.. lahirlah tindakan atau action yang positif.. Hati lebih terbuka untuk menerima teguran bila mindset kita positif.

Allah sebut dalam quran, ada beberapa sifat orang yang di tegur:

1. ORANG BERIMAN: Bila di tegur, dia akan mendapat manfaat. Ye, dia terasa bila di tegur. Namun, egonya rendah, dan dia menerima teguran dan memperbaikinya.
(Azzariat)

2. ORANG KAFIR: Bila di tegur, dia takkan berubah. Bila tak di tegurpun dia tak berubah.
(Albaqorah)

So, kalau kita beriman, bila kita terasa dengan teguran, kita akan amalkannya. Bukan menentang.

Bayangkan, agak-agaknya, kalau kita hidup zaman nabi, adakah kita akan mengikut nabi ataupun kita jadi penentang nabi?

Wallahhualam..
Wassalam :)

No comments: