Friday, 6 November 2015

Adab show who u're

Assalamualaikum.. Harini nak luangkan sedikit masa utk blogging.. Mungkin some people think , tak penting pon berblog bagai ni..nak berdiari bagai.. Tapi this is my own way to express my feeling, to share a little 'daboom sweet experienced' of mine..for myself. Im write for myself!.. To appreciate people who exist around me that always cheer me up, and at the same time the one who always remind me to keep closer to Allah..
(Try speaking omputih hehe)

Berkenaan tajuk entri kali ni, pasal adab. Semakin dewasa ni, adab jadi cerminan siapa kita? Kalau elok ahlak dan adabnya, in shaa Allah..elok lak cerminan kita..elok lah apa perception orang sekeliling pada kita..

Tapi bila hilang ahlaknya, adab apatah lagi, no one will respect u!  Mungkin bagi sesetengah org rasa benda tu kecik je.. Hanya gurauan.. Tapi the way u gurau tu tak kene tempat, sampai berlebihan memalukan orang lain, its rude beb! ! Cuba kalau kene kat batang hidung sendiri, contoh simple je, orang share gambar ko yang tak proper then spread sampai satu group wassap dapat.. Mesti ko panas kan? Nak gurau pon ada adabnya.. Jangan sesuka hati mempermain kan perasaan orang.. Mungkin orang tu diam, sebab dia tak nak ambil pusing pasal gurauan tu semua, dia fikir positif.. Tapi kalau dah hari hari di bahan..sampai meleret leret kepada org lain..itu melampau okay ! !

Tak seronok okay sebenarnya memperkecilkan atau memperrendah rendahkan orang lain.. Mungkin bagi ko seronoklah..tapi sebenarnya Allah show who are the really you! jangan jadikan alasan "kita manusia tak lari daripada buat silap" yup..memang betul statement tu tapi manusia yang tak pernah belajar dari kesilapan..keep repeating the same silly mistakes..tu jahiliyah namanya.. Tak salah buat salah..tapi yang salah bila tak pernah beralah tak pernah rasa bersalah.. Come on beb, wake up. Mungkin ini satu teguran Allah..jangan sombong! Berubahlah..

Teringat dari satu kisah baginda nabi Muhammad s.a.w .. Lebih kurang begini kisahnya.. Ada seorang wanita kafir dia beri baginda sebiji limau yang masam kpda baginda.. Baginda makan limau tu..dan terasa sangat masam..oleh sebab itu, baginda tak beri pon limau tu pada sahabat yang lain kerana bimbang sahabat akan melukai hati wanita tersebut. Kerana adab dan ahlak baginda yang sangat tinggi ni lah..akhirnya wanita itu memeluk islam.. Subhanallah.. Tindakan baginda tu sangat simple, tapi sampai boleh menarik orang lain untuk memeluk islam..see.! Kerana adab ahlak, hati yang keras pon boleh lembut =)

Ingat, what you give youll get back.. Klau kita rasa kita tak mampu buat perkara baik, tinggalkan lah maksiat, tinggalkan perkara lagho..bergurau berebihan pon boleh buat kita lalai..semata mata nak buat lawak, sanggup memperrendah rendahkan orang lain.. It no use!

Maaf jikalau bahasa entri kali ni agak tak sedap mata membaca telinga mendengar haha.. Itu namanya 'expression ' okay, senyum..positif..positif jyeahhh! !

Wassalam

No comments: