Monday, 16 November 2015

Ya Allah, sayangi mereka

Ya Allah..hambamu ini tak tahu nak mengadu kat siapa..Hanya kepada Engkau, untuk ku luahkan rahsia hati.. Hanya Engkau yang memahami perasaan ku, situasi ku ya Allah.. Ibu dah banyak bersedih..aku mohon ya Allah.. Kau kurniakanlah berita gembira buat ibu dan ayahku..lapangkanlah hati kedua orang tua ku..mereka orang yang banyak berkorban untuk kami..Engkau ampunilah segala dosa dosa mereka sepanjang hayat mereka..Engkau masukkanlah mereka ke syurga mu tanpa dihisab, Engkau haramkanlah tubuh mereka dari seksaan azab api nerakamu, selamat kan lah juga mereka dari azab kubur..sesungguhnya mereka insan yang banyak berbuat ihsan kepada kami..sanggup menyembunyikan rasa sedih, susah, dari kami hanya semata mata nak membesarkan kami, sanggup bersusah payah, menebalkan muka semata mata nak lihat kami meneruskan pengajian kami.. aku tak sanggup lagi ya Allah..nak melihat mereka bersedih.. Ya Allah..tuhan yang maha mendengar doa doa kami, aku tak pandai berdoa, tpi aku yakin Engkau maha megetahui segala rahsia hatiku.. Sayangi mereka ya Allah.. Sayangi mereka ya Allah..sayangi mereka ya Allah...

Saturday, 14 November 2015

Pilihlah Aku untuk Ikhlas

Salam alayk. Kali ni nak kongsi usrah mengenai ikhlas.

Tak dinafikan memang tak mudah nak ikhlas. Semakin dicari dirasakan semakin misteri. Sohih ikhlas itu rahsia dalam rahsia Allah swt.

Selalu kita dihidangkan kalau buat sesuatu bukan kerana Allah taala maka itu dilakukan tanpa ada rasa ikhlas. Itu yang kita sering faham. Dan ada juga antara kita yang pernah alami ikhlas hanya ketika memulakan amal, tetapi sampai di pertengahan? Kecundang! Kecundang oleh sesuatu yang selain Allah.

Jadi apa perlu buat?
Ingat balik pesan ulama' yakni beribadatlah sehingga terasa penat untuk melakukan maksiat. Buatlah apa sahaja kebaikan sejak sebelum terbit fajar sehingga terbenam mentari.

Soal ikhlas atau tidak campak tepi dulu. Jangan mengukur kesempurnaan di garis permulaan amal. Maksudnya jangan la harap hati tu dah datang rasa ikhlas waktu awal2 nak beramal. Buat je dulu nanti lama2 dah istiqomah hati pun datang rasa ikhlas tu. InsyAllah.

Ada satu dialog Imam Al Ghazali dengan muridnya yang saya pernah baca. Muridnya bertanya, "Tuan, bagaimana keadaanku ketika mulutku berzikir tetapi hatiku masih lalai?". Apa Imam jawab? Beliau kata, "Teruskanlah berzikir walau hatimu lalai kerana sekurang-kurangnya lidahmu akan terselamat daripada berkata-kata yang kotor dan sia-sia".

SubhanAllah. Betapa nak tunjuk di sini beramallah walau hati diganggu oleh mazmumah dan ikhlas diintai riak dan sum'ah. Pedulikan ujub yang menanti masa untuk menyusup. Tega dan relakan.

Teringat saya akan pertanyaan Abu Hurairah kepada Nabi saw berkenaan seorang pencuri yang mengerjakan solat tapi  masih mencuri. Lalu baginda menegaskan bahawa solat pencuri tu lambat laun akan bantu dia menghilangkan tabiat buruk dia tu.

Haa.. nampak tak kat sini bahawa buat jahat tak bermaksud kena berhenti buat baik. Walau pun ada benda tak elok yang kita buat tapi kita nak buat amal juga tak ada masalah. Buatlah moga itulah jalan untuk kita bertaubat. Iringilah kejahatan itu dengan kebaikan kerana lambat laun cepat atau lambat kebaikan itu akan menghapuskan kejahatan.

Wallahutaalaalam bishshawab wa ilaihi marjiul maab.

Jom support Usrah Hijrah Haura:
https://telegram.me/hijrahhauraofficial

Friday, 6 November 2015

Adab show who u're

Assalamualaikum.. Harini nak luangkan sedikit masa utk blogging.. Mungkin some people think , tak penting pon berblog bagai ni..nak berdiari bagai.. Tapi this is my own way to express my feeling, to share a little 'daboom sweet experienced' of mine..for myself. Im write for myself!.. To appreciate people who exist around me that always cheer me up, and at the same time the one who always remind me to keep closer to Allah..
(Try speaking omputih hehe)

Berkenaan tajuk entri kali ni, pasal adab. Semakin dewasa ni, adab jadi cerminan siapa kita? Kalau elok ahlak dan adabnya, in shaa Allah..elok lak cerminan kita..elok lah apa perception orang sekeliling pada kita..

Tapi bila hilang ahlaknya, adab apatah lagi, no one will respect u!  Mungkin bagi sesetengah org rasa benda tu kecik je.. Hanya gurauan.. Tapi the way u gurau tu tak kene tempat, sampai berlebihan memalukan orang lain, its rude beb! ! Cuba kalau kene kat batang hidung sendiri, contoh simple je, orang share gambar ko yang tak proper then spread sampai satu group wassap dapat.. Mesti ko panas kan? Nak gurau pon ada adabnya.. Jangan sesuka hati mempermain kan perasaan orang.. Mungkin orang tu diam, sebab dia tak nak ambil pusing pasal gurauan tu semua, dia fikir positif.. Tapi kalau dah hari hari di bahan..sampai meleret leret kepada org lain..itu melampau okay ! !

Tak seronok okay sebenarnya memperkecilkan atau memperrendah rendahkan orang lain.. Mungkin bagi ko seronoklah..tapi sebenarnya Allah show who are the really you! jangan jadikan alasan "kita manusia tak lari daripada buat silap" yup..memang betul statement tu tapi manusia yang tak pernah belajar dari kesilapan..keep repeating the same silly mistakes..tu jahiliyah namanya.. Tak salah buat salah..tapi yang salah bila tak pernah beralah tak pernah rasa bersalah.. Come on beb, wake up. Mungkin ini satu teguran Allah..jangan sombong! Berubahlah..

Teringat dari satu kisah baginda nabi Muhammad s.a.w .. Lebih kurang begini kisahnya.. Ada seorang wanita kafir dia beri baginda sebiji limau yang masam kpda baginda.. Baginda makan limau tu..dan terasa sangat masam..oleh sebab itu, baginda tak beri pon limau tu pada sahabat yang lain kerana bimbang sahabat akan melukai hati wanita tersebut. Kerana adab dan ahlak baginda yang sangat tinggi ni lah..akhirnya wanita itu memeluk islam.. Subhanallah.. Tindakan baginda tu sangat simple, tapi sampai boleh menarik orang lain untuk memeluk islam..see.! Kerana adab ahlak, hati yang keras pon boleh lembut =)

Ingat, what you give youll get back.. Klau kita rasa kita tak mampu buat perkara baik, tinggalkan lah maksiat, tinggalkan perkara lagho..bergurau berebihan pon boleh buat kita lalai..semata mata nak buat lawak, sanggup memperrendah rendahkan orang lain.. It no use!

Maaf jikalau bahasa entri kali ni agak tak sedap mata membaca telinga mendengar haha.. Itu namanya 'expression ' okay, senyum..positif..positif jyeahhh! !

Wassalam