Wednesday, 16 September 2015

Annisa' imadul bilad

Sesi perkongsian usrah kali ini special untuk kamu dear lovely sister..bakal penghuni jannah.. In Sha Allah..

"Annisa' imadul bilad"
bermakna "Wanita Tiang Negara"
   
Nak intro dulu tentang betapa pentingnya peranan seorang wanita. After this, kita boleh move on dengan topik topik an-nisa' yang lain
   
kenapa wanita ni di katakan tiang negara? Dalam hadith Rasulullah S.A.W ada sebut
"Annisa' imadul bilad, fa in salahat salahatil bilad wa in fasadat fasadatil bilad."
maksudnya,
"Wanita itu tunggak(tiang) negara. Kalau elok wanita, maka eloklah negara itu. Kalau rosak wanita maka rosaklah ia."  Berbalik kepada soalan tadi, kenapa wanita ni penting, sebab kitalah yang akan melahirkan ummah. Membentuk khalifah.
A girl need to be wise. Bukan dari ilmu fizik, kimia, biologi, ekonomi etc sahaja bahkan dari ilmu agama.         
 
Tugas wanita adalah mendidik anak. Sebelum membina baitul muslim, kita perlu bersedia dengan berbagai ilmu di dada.
Kerana...
Guru.. Ulama' .. Doctor Ummatic.. Engineer Ummatic.. Scientist ummatic..
Dilahirkan oleh wanita.    
Untuk berjayanya sebuah negara, wanita di negara itu sendiri kena berjaya.
Selain itu, wanita merupakan tulang belakang kepada lelaki.
Ibu menjadi tulang belakang kepada anaknya.
Isteri menjadi tulang belakang kepada suaminya.
Anak menjadi tulang belakang kepada ayahnya.          Dalam beberapa ceramah (even dalam youtube pun ada) cerita,
Seorang pemimpin di sebuah negara, nak carikan anaknya pasangan hidup. Maka, dia membuat pengumuman. Sesiapa yang mempunyai anak yang umurnya sudah layak berkahwin (maybe range 16-20), maka nyalakan pelita di luar rumah.
Pada malam itu, negara itu terang. Dia berkata, "bagus, ramai wanita yang boleh anaknya pilih." Then, dia buat annoucement, kalau ada anak yang nak kahwin dan menghafal al-Quran, sila nyalakan pelita. Maka, negara itu mula suram.
Namun, still banyak untuk di pilih. Kemudian, pemimpin tersebut membuat pengumuman, "sesiapa yang mempunyai anak yang nak kahwin, hafal Quran dan hafal kitab (i'm not sure apa nama kitab tu), sila nyalan pelita." Pada malam itu, negaranya gelap gelita.
Pada masa itu, dia mempunyai gambaran tentang negaranya. Inilah negaranya. Jika wanita tidak berjaya, seperti inilah negaranya.
Gelap gelita.     
Betapa penting peranan wanita ni, sampai tahap kejayaan seorang itu diukur dengan kejayaan negara.
   
Wanita juga berperanan  membimbing sesama wanita. Walaupun wanita memikul tanggungjawab yang besar dalam keluarga, namun kita juga pasti mampu untuk memikul tugas dakwah kerana Allah Yang Maha Mengetahui tidak akan membebani hambaNya di luar kemampuan kita.

Wanita ni merupakan sayap kiri dalam masyarakat. Burung ada satu sayap je tak boleh terbang kan? Begitu juga sayap kiri ini sama penting dengan sayap kanan (lelaki) dalam kerja dakwah.
Sperti riwayat sahih Al-Bukhari, Rasulullah bersabda "wanita adalah saudara lelaki."
Kita, sebagai muslim takkan lupa, orang pertama yang beriman kepada Rasulullah adalah seorang wanita iaitu saidatina Khadijah.
Beliaulah yang membantu Rasulullah SAW berdakwah, membela baginda, mengeluarkan harta benda beliau bagi dakwah dan sangat mencintai suami beliau di saat ramai orang memperlekehkan dan membenci baginda.
Beliaulah yang berada di sisi Rasullullah dan menyokong dakwah baginda dengan setia tanpa henti sehingga akhir hayatnya tiga tahun sebelum hijrah.
Suatu ketika Nabi mengenang wanita yang sangat dicintainya : “Demi Allah, tiada ganti yang lebih baik dari dia, yang beriman ketika semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua pihak mendustakan, yang mengorbankan hartanya ketika semua berusaha mempertahankannya dan daripadanyalah aku mendapat keturunan”.
Dan inilah srikandi muslimah pertama.
jadilah wanita yg di cemburui bidadari di syurga, walaupun dibenci manusia di dunia.
Wallahu 'alam.

No comments: