Wednesday, 16 September 2015

Annisa' imadul bilad

Sesi perkongsian usrah kali ini special untuk kamu dear lovely sister..bakal penghuni jannah.. In Sha Allah..

"Annisa' imadul bilad"
bermakna "Wanita Tiang Negara"
   
Nak intro dulu tentang betapa pentingnya peranan seorang wanita. After this, kita boleh move on dengan topik topik an-nisa' yang lain
   
kenapa wanita ni di katakan tiang negara? Dalam hadith Rasulullah S.A.W ada sebut
"Annisa' imadul bilad, fa in salahat salahatil bilad wa in fasadat fasadatil bilad."
maksudnya,
"Wanita itu tunggak(tiang) negara. Kalau elok wanita, maka eloklah negara itu. Kalau rosak wanita maka rosaklah ia."  Berbalik kepada soalan tadi, kenapa wanita ni penting, sebab kitalah yang akan melahirkan ummah. Membentuk khalifah.
A girl need to be wise. Bukan dari ilmu fizik, kimia, biologi, ekonomi etc sahaja bahkan dari ilmu agama.         
 
Tugas wanita adalah mendidik anak. Sebelum membina baitul muslim, kita perlu bersedia dengan berbagai ilmu di dada.
Kerana...
Guru.. Ulama' .. Doctor Ummatic.. Engineer Ummatic.. Scientist ummatic..
Dilahirkan oleh wanita.    
Untuk berjayanya sebuah negara, wanita di negara itu sendiri kena berjaya.
Selain itu, wanita merupakan tulang belakang kepada lelaki.
Ibu menjadi tulang belakang kepada anaknya.
Isteri menjadi tulang belakang kepada suaminya.
Anak menjadi tulang belakang kepada ayahnya.          Dalam beberapa ceramah (even dalam youtube pun ada) cerita,
Seorang pemimpin di sebuah negara, nak carikan anaknya pasangan hidup. Maka, dia membuat pengumuman. Sesiapa yang mempunyai anak yang umurnya sudah layak berkahwin (maybe range 16-20), maka nyalakan pelita di luar rumah.
Pada malam itu, negara itu terang. Dia berkata, "bagus, ramai wanita yang boleh anaknya pilih." Then, dia buat annoucement, kalau ada anak yang nak kahwin dan menghafal al-Quran, sila nyalakan pelita. Maka, negara itu mula suram.
Namun, still banyak untuk di pilih. Kemudian, pemimpin tersebut membuat pengumuman, "sesiapa yang mempunyai anak yang nak kahwin, hafal Quran dan hafal kitab (i'm not sure apa nama kitab tu), sila nyalan pelita." Pada malam itu, negaranya gelap gelita.
Pada masa itu, dia mempunyai gambaran tentang negaranya. Inilah negaranya. Jika wanita tidak berjaya, seperti inilah negaranya.
Gelap gelita.     
Betapa penting peranan wanita ni, sampai tahap kejayaan seorang itu diukur dengan kejayaan negara.
   
Wanita juga berperanan  membimbing sesama wanita. Walaupun wanita memikul tanggungjawab yang besar dalam keluarga, namun kita juga pasti mampu untuk memikul tugas dakwah kerana Allah Yang Maha Mengetahui tidak akan membebani hambaNya di luar kemampuan kita.

Wanita ni merupakan sayap kiri dalam masyarakat. Burung ada satu sayap je tak boleh terbang kan? Begitu juga sayap kiri ini sama penting dengan sayap kanan (lelaki) dalam kerja dakwah.
Sperti riwayat sahih Al-Bukhari, Rasulullah bersabda "wanita adalah saudara lelaki."
Kita, sebagai muslim takkan lupa, orang pertama yang beriman kepada Rasulullah adalah seorang wanita iaitu saidatina Khadijah.
Beliaulah yang membantu Rasulullah SAW berdakwah, membela baginda, mengeluarkan harta benda beliau bagi dakwah dan sangat mencintai suami beliau di saat ramai orang memperlekehkan dan membenci baginda.
Beliaulah yang berada di sisi Rasullullah dan menyokong dakwah baginda dengan setia tanpa henti sehingga akhir hayatnya tiga tahun sebelum hijrah.
Suatu ketika Nabi mengenang wanita yang sangat dicintainya : “Demi Allah, tiada ganti yang lebih baik dari dia, yang beriman ketika semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua pihak mendustakan, yang mengorbankan hartanya ketika semua berusaha mempertahankannya dan daripadanyalah aku mendapat keturunan”.
Dan inilah srikandi muslimah pertama.
jadilah wanita yg di cemburui bidadari di syurga, walaupun dibenci manusia di dunia.
Wallahu 'alam.

Thursday, 3 September 2015

Masa terlalu pantas

Assalamualaikum..selamat pagiiii...dah pagi dah pon..pukul 4pagi, kelopak mata masih hyperactive kelap kelipnya..tinggal beberapa hari lagi, dah nak habis cuti sem..huarghhhh..rasa macam tak ready nak naik sem mengadap FYP1..tajuk pon tak cari lagi..*sambil tangan kanan tepuk dahi bertubi tubi*

Pejam celik pejam celik dah nak naik sem5..lagi 2 sem untuk graduate!! Sem 7 dah kene practical..maksudnya masa tu umur 22tahun..*tak yah nak masatu sangat tahun depan je alia oii* Alhamdulillah cuti 3 bulan ni dimanfaatkan sepenuhnya untuk belajar memandu. Kerja memang idak lah..tak sempat sebab nak habis amik lesen cepat sebelum naik sem.

Umur dah meningkat bertingkat tingkat dah..tapi kenapa tahap kematangan tu tak berkembang yerk? Malu tahap kritikal tu..sampai tak bertempat **ni ibu yang comment **  ibu pesan lagi, macam mana nak kerja? Esok lusa dah intra..tapi still perangai tak ubah..

Kakak tak tahu bu..mungkin betullah orang kata, pengalaman mendewasakan diri..tunggu kerja nanti baru betul betul dewasa dan matang kot bu haha..*hempuk kepala kang!!**

Memanglah sebagai anak sulung, sapa yang tak nak senangkan hidup ibu ayah.. Itu memang impian semua anak.. Teringan nak beli kereta untuk ayah..tak payah pakai kereta lama tu yang selalu kene masuk bengkel..teringin nak belikan adik adik barang sekolah..kelengkapan sekolah..sebab masa alia umur 25 tahun nanti, adik yang kecik sekali, Nurul Ain masih sekolah rendah darjah 6. Mengikut analisis time frame alia, umur 25 masatu inn shaa Allah..jika dipanjangkan umur waktu tu dah bekerja..adik adik yang sekolah ada 2..iman mungkin amik STPM **tu pon kalau sistem pendidikan tak berubah** yang lain semua masih belajar kat U..Nana pulak baru lepas graduate masatu..tira mungkin dah jadi nurse.. Tu pon kalau dia tak sambung degree..then mimi pulak mungkin masih amik diploma..wahhhhhhhhhh besar tanggungjawab..

Memang niat dihati ni, teringin sangat nak bantu ibu ngan ayah..inn sha Allah..moga Allah perkenankan doa ku..amin..Kalau nak coretkan semua pengorbanan ibu dengan ayah memang seribu malam pon belum tentu cukup..terlaluuuu banyak ihsan ibu ayah buat kami adik beradik.. Terima kasih ibu ayah..

Satu pesanan ibu yang tak pernah lupa.. "Esok dah senang, dah kerja jangan lupa orang orang yang banyak tolong kita".. Ayah pulak selalu pesan " walaupon dah habis belajar, jangan sombong ngan kawan..selalu tanya khabar kawan"  kalau nak diikutkan sebenarnya banyak lagi pesanan ibu ngan ayah..tapi itu yang selalu yang dok diulang ulang..

Kadang kadang kita berjaya bukan sebab usaha kita, bukan sebab kecerdikkan kita, tapi sebab orang orang di sekeliling kita yang mendoakan untuk kita..Allah makbulkan doa mereka =) tapi kalau kita rasa kita gagal dalam hidup..cuba check balik perkara ni dalam diri kita.

1- Jika Engkau diuji dengan Syahwat dan hawa Nafsu, maka periksalah SolatMu.

Firman Allah bermaksud: "Maka datang sesudah mereka suatu keturunan yang mereka telah melalaikan solat dan memperturutkan Syahwat hawa Nafsunya" [Q.S. Maryam: 59]

2- Jika Engkau merasa keras hati, berakhlak buruk, dan sentiasa tidak berasa tenang, maka periksalah hubunganMu dengan ibumu dan baktimu kpdNya.

Firman Allah bermaksud: "Dan (Dia jadikan aku) berbakti kepada ibuku, dan Dia tidak menjadikan aku seorang yang sombong lagi celaka" [QS. Maryam: 32]

3- Jika Engkau merasa tertekan dan hidup dalam kesempitan, maka Periksalah hubunganMu dengan Al-Qur'an.

Firman Allah bermaksud: "Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku (Al-Qur'an- berdzikir), maka sesungguhnya baginya penghidupan yg sempit" [Q.S. Thaha: 124]

Dan...

4- Jika Engkau merasa kurang tegar dan teguh di atas kebenaran dan sentiasa rasa terganggu dan berasa gelisah, Maka periksalah bagaimana perhatianMu terhadap nasihat yg engkau dengar dari orang2 yg menyampaikan Nasihat kpdMu.

Firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya kalau mereka melaksanakan pengajaran yang diberikan kepada mereka, tentulah hal yang demikian itu lebih baik bagi mereka dan lebih menjadikan Iman mereka menjadi TEGUH” [Q.S. Annisa: 66]ْ

Ya Allah..masa berlalu terlalu pantas..jangan kau jadikan kami golongan yang rugi sewaktu usia kami.sebaliknya jadikan kami golongan yang masanya diuruskan dengan betul untuk mencari bekalan saham di akhirat..jadikanlah juga kami anak anak yang soleh dan solehah untuk kedua ibu bapa kami dengan berbuat ihsan terhadap mereka sepanjang hayat kami..kau masukkanlah mereka ke syurgamu tanpa dihisab..kau haramkanlah tubuh mereka dari seksaan azab mu..kerana sesungguhnya sejak kami masih janin..mereka sangat menjaga kami bahkan sehingga saat ini..terlalu banyak pengorbanan mereka ya Allah..sayangilah mereka ya Allah..

Seandainya masa berlalu terlalu pantas ya Allah..aku mohon agar aku sempat berbuat bakti kepada ibu dan ayahku..sebelum aku pergi menghadapmu..ya Rab..

Moga moga Allah memelihara kita semua dalam  mencari KeredhaanNya..Wassalam..