Saturday, 22 August 2015

Pilih kawan ??

Assalamualaikum..

Sepanjang bergelar mahasiswa ni macam macam orang kita pernah jumpa..tapi..alia tak berapa setuju dengan prinsip kalau kau nak high mark dalam assaignment ko kene pilih group member yang cerdik cerdik jer..haha kelakar nya..kita masuk U yang sama, its mean awak dia sama jer level..jangan terlalu memandang rendah terhadap kebolehan seseorang tu.. kalau awak awak rasa, awak tu lebih cerdik, mesti dah lama study abroad kan kan?? ..

Tolong lah buang perception ni..kan ke kita diajar untuk bersikap husnuhzon..bersangka baik.. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan. Kalau hidup asyik pegang prinsip nak perfect, awak akan kecewa.. Kalau semua budak U pegang prinsip macam ni, korang tak kan belajar apa-apa..mungkin korang dapat good result, memanjang dean list setiap sem, tapi korang hilang satu benda..apa tu??  Korang tak boleh nak deal ngan masalah..pointer yang tinggi tu mungkin bagus untuk korang dapat good job, jawatan tinggi, gaji besar semua tu.. Tapi, korang akan ada masalah nak deal dangan masalah dalam hidup..sebab dulu, korang dah biasa dengan prinsip pilih kawan demi perfection tu..

Betullah, kalau nak markah group assignment yang tinggi, kene pandai pilih groupmate, pilih yang cerdik cerdik, yang rajin..yang pandai buat kerja..tapi some time tu, kalau lah dalam group tu awak awak dapat dengan orang yang out of ur expectation, jangan lah pinggirkan dia, rendahkan semangat dia, pastu canang satu kelas cakap dia tak buat kerja.  Sampai buat terasa hati.. Hmmm..sedih tau..cuba awak put aside ego awak yang sentiasa nak perfect tu, bagi bagi task ikut kemampuan dan kebolehan masing masing.. Contohnya mungkin ur groupmate tu tak pandai speaking london, jangan lah suruh dia peresent part yang susah susah nak explain, mungkin dia boleh buat kerja part edit edit cari maklumat ke.. Setiap orang kan ada kelebihan masing..jangan lah mentang mentang awak rasa awak yang paling pandai, awak pon dengan sesuka hati secukup rencah bahagikan task kat groupmate tanpa tanya dulu, minta pendapat pliz..

Kalau lah..lepas graduate nanti awak jadi bos ke, manager ke, CEO ke..suka suka hati jer bagi task tanpa fikir ability pekerja tu, habislah company tu..faham tak apa yang alia nak sampaikan ni??  Kalau dapat groupmate yang malas, itu lah cabarannya..yang korang kene deal. Keep calm and istighfar banyak banyak..huhu..dah tahu dia malas, tanya la dia, nak buat part apa? Kalau dia balas, tak nak buat apa apa, hempuk kan aje dengan kuali!! Haha.. Selalunya mereka mereka yang dalam ketegori ni, malas nak buat assignment, tapi dierang boleh jer present slide..alia tak pernah jumpe pulak grupmate yang langsung tak nak buat apa apa..ado ke eak orang macam tu?

Ini semua sekadar pandangan alia.. Juga sebagai perkongsian pengalaman diri serta teman teman rapat yang pernah menghadapi masalah ni.. Its worth when you can deal youself with those problems.. Sebab dalam hidup ni, kita akan hadapi masalah yang jauh lebih besar dan mencabar..jadi, jangan sebab benda yang kecik macam ni, nak putus silaturrahim.. Just face it..bisikkan dalam hati, inn shaa Allah kalau hati ini ikhlas, Allah redho..mungkin kawan kita tu akan terbuka hati untuk berubah..kene faham mereka =)..

So, lepas ni buang lah sikap pilih kawan tu, besok masuk kubur, kita akan ditanya, siapa saudaramu? Apa jawapan kita..umat islam saudaraku..jadi jangan sebab masalah kecil ni, kita putus kawan.. Kalau ada orang yang buat jahat kat kita, yang ambil kesempatan atas kebaikan kita, biarkan aja orang macam tu, doakan lah yang baik baik untuk dia supaya dikurniakan sahabat syurga yang boleh melembutkan hati dia untuk berubah, mungkin kita belum cukup kuat untuk jadi sahabat syurga untuk dia. serta doa kan juga untuk diri sendiri agar diberi hati yang ikhlas,bersangka baik serta ahlak yang baik dalam menghadapi mereka..

Sama sama muhasabah diri.. Student life memang macam ni..semoga kita sama sama mencapai redho Allah..maaf sekiranya entri alia kali ni agak sentap..sebab entri ni pon untuk ingatan diri sendiri..

Wassalam..

No comments: