Monday, 24 August 2015

Dah bersedia ke nak kahwin?

Assalamualaikum..cuti ni rajin pulak update blog..semoga segala perkongsian,  pengalaman, kenangan yang menjadi coretan dalam blog alia, menjadikan diri ini selalu beringat..dan sentiasa muhasabah diri..

Usia dah menginjak 21tahun..waktu begini,soal jodoh bukan mainan. Tapi bersediakah kita?? Bagi diri ini, ada banyak kriteria yang masih belum mencapai tahapnya, malah untuk dipenuhi jauh sekali..hanya kita yang tahu dan kenal diri kita..usah sibukkan diri,serabutkan otak fikir pasal jodoh..

you will meet someone in a perfect time..When Allah knows you're already prepared =)

Daripada berangan nak kahwin, baik berusaha mempersiapkan diri..kalau tanggungjawab sebagai anak terhadap ibu ayah pon masih terumbang ambing, ahlak dan ikhtilat pon tak jaga, tak kisah lah ikhtilat didunia maya atau pon realiti, masih bertepuk tampar, tanpa batas..berbalas kata yang boleh menjadi fitnah..fikirlah..boleh ke jadi setia?? Boleh ke ?? Perkahwinan ini melibatkan perkongsian hidup hingga akhir hayat..kalau dah terbiasa mendua, membuayakan, tak mustahil you will get married with someone who reflect yourself.

Bukan senang nak jadi suami, hanya isteri yang solehah dan memahami yang dapat menenangkan suaminya..bukan ke zaujah dikurniakan sebagai penyejuk mata, penenang jiwa buat zaujnya? Tapi zaman sekarang banyak wanita yang hilang ciri ciri tu..semoga kita bersedia menjadi isteri yang deredhoi..apabila sampai masanya..jangan gusar cepat atau lambatnya jodoh itu datang, sebab itu bukan  pengukur kebahagiaan sesebuah rumah tangga.

Jom baca perkongsian dari group usrah kali ini..

          *****************************************

Suami dapat gaji bersih RM3,000.00 terus buat internet banking bayar:
- Bil air RN30.00.
- Duit rumah RM700.00.
- Duit kereta RM700.00.
- Bil telefon suami dan isteri  RM200.00.
- Bil elektrik RM170.00.
- Ansuran motor kapcai RM150.00.
- Yuran Tuisyen anak RM150.00.
- Tukar RN150.00 duit pecah seringgit-seringgit untuk belanja sekolah anak anak untuk sebulan.
Jumlah Keseluruhan Habis dibelanjakan RM2,250.00.

Lalu berbekalkan duit baki gaji RM750.00 balik ke rumah jemput isteri dari tempat kerja, terus disambut dengan isteri satu soalan,
'Hari ni hari gaji abang kan? Jom pergi beli barang dapur.  Banyak dah habis sambil bawak bebudak makan luarlah mlm nie! Sebab I tak laratlah nak masak hari nie.. Lagipun, bebudak pun esok hari sabtu cutikan?'.

Suami mengangguk lemah terpaksa setuju demi anak dan isteri.

Sampai di rumah disambut pulak dgn anak yang bongsu..
'Ayah.. Cikgu adik cakap ari Isnin, Cikgu nak RM20.00 untuk beli baju sukan yang baru.."

Isteri spontan menyampuk..
'Mintak kat ayah.. Ayah baru dapat gaji..'

Sambil itu, anak yang sulung pula mencelah..
'Ayah.. Kakak pun nak duit RM30.00 hari isnin nie.. Untuk beli Buku Rujukan.. Dah dekat nak periksa nie..'

Si suami terus mengeluarkan RM50.00 untuk anak bongsu dan anak sulong. Tinggal baki gaji RM700.00 (Baru hari pertama terima gaji tu..!!!).

Kemudian, selepas maghrib berangkatlah anak beranak ke kedai untuk makan dan berbelanja barang dapur. Sebelum itu suami singgah isi minyak kereta RM50.00 (Baki gaji RM650.00) langsung ke kedai makan dan makanlah anak beranak tersebut dgn bil makan berjumlah RM50.00 (Baki gaji RM600.00).

Setelah itu langsung pergi berbelanja barang dapur dengan jumlah RM250.00 (Baki gaji RM350.00) untuk beli barang kering dan RM50.00 (Baki gaji RM300.00) untuk beli barang basah.

Setelah semuanya selesai, pulanglah keluarga tersebut ke rumah dengan suami hanya tinggal gaji yang baru dapat pagi tadi sebanyak RM300.00 sahaja.

Maka tidurlah si suami dengan mata yang terkebil-kebil mengenangkan baki duit (Yang tinggal baki hanya RM300.00 dari jumlah gaji bersih RM3,000.00) dalam beberapa jam sahaja dapat gaji tadi.

Esoknya, pagi Sabtu, isteri suruh si suami belikan roti canai untuk sarapan pagi. Suami pun pergilah beli dengan modal RM5.00 dan surat khabar RM1.50 (Baki gaji RM293.50).

Manakala menjelang petang, si isteri dan anak-anak ajak suami jalan-jalan di Pasar Malam Jalan TAR sempena Malam Minggu. Si suami ikutkan jugak dalam keadaan dilema bagi menjaga hati isteri dan anak-anak. Terpaksa tambahkan lagi minyak kereta sebanyak Rm30.00 (Baki gaji RM263.50).

Sesampai di Jalan TAR, si isteri berkenan dengan Tudung Bawal berharga RM15.00 mintak dibelikan. Suami pun keluarkan duit bayar (Baki gaji RM248.50) .

Kemudian bila ke depan sedikit, bahagian pakaian kanak-kanak pula nampak baju tidur anak-anak yang berharga RM15.00 sehelai. isteripun selamba berkata..
'Bang.. Baju tidur bebudak ni pun dah lusuh. Belikan diaorang yang baru nie. Murah jer.. RM15 hengget..'

Suami pun keluarkan lagi RM30.00 untuk baju tidur anak-anak (Baki gajiRM218.50).

Lalu terus pulang ke kereta untuk balik kerumah bersama-sama. Tetapi dalam perjalanan nak pulang, anak-anak merengek dahaga dan lapar, mintak singgah di kedai makan untuk makan malam. Sang ayah kesiankan degan rengekan anak pun singgah lah di Kedai Makan Tomyam dan makan dengan membayar RM30.00 lagi. Jumlah keseluruhan baki yg tinggal selepas 48 jam dapat gaji ialah RM218.50.

Esok hari Ahad. Isteri suruh pergi kedai pagi-pagi untuk belikan santan dan sedikit ikan bilis untuk masak nasi lemak sebagai sarapan pagi. Suami bermodalkan lagi RM7.00 dan RM1.50 untuk suratkhabar. Tinggallah duit gaji genap RM210.00.

Malamnya pulak, beri pada isteri Rm150.00 untuk belanja makan dia di pejabat atas dasar nafkah kepada isteri tercinta!!!

Maka bermulalah pagi hari Isnin si suami dengan berbekalkan modal baki gaji hari jumaat kelmarin sebanyak RM60.00 untuk isi minyak motor dan makan di pejabat, serta menghitung hari lagi untuk ke 25 hb/26 hb yang akan datang samada sampai atau tidak??

Selang seminggu selepas itu, pada hujung minggu isteri ajak balik kampung melawat ibu ayah dia di kampung. Suami katakan dengan muka sedih...
'... Tidak ada modal. Tinggal baki gaji RM60 Hengget je nak buat modal hidup sampai hujung bulan nie...'

Lalu isteri menjawab dgn sinis..
'.. Kalau ajak balik kampung saya je, tak de duit.. Kalau ajak balik kampung saya je, Abang kata tak de duit.. Mana pergi duit gaji abang selama nie? Tak kan lah baru seminggu gaji tinggal baki 60 hengget? Sudah tak berduit.. Abang ada simpan pompuan lain ke..?"

Terpinga-pinga suami.. Confused..!! Blurred..!! Nak dijawab, jadi perang.. Nak diceritakan yang sebenar nanti, disalahkan balik, kata kita mengungkit hanya sebabkan belanjakan tudung RM15.00 tu...
       
Begitulah realiti kehidupan seorang suami yang penyabar demi melaksanakan amanah dan tanggungjawab.      

p/s: Kepada yang masih bujang, sudah bersediakah anda untuk menghadapi situasi sebegini?

Masa Depan Itu Dibeli Oleh Masa Sekarang. Kadang-kadang 'Wanita' tidak perasan apa yang mereka lakukan. Jadi, kesianlah dengan suami/pasangan anda..

Wassalam..

#lepasni stop asking me "dah jumpa calon ke belum?" Sesiapa yang anak sulung dia mesti paham kenapa aku x suka layan soalan macam ni..banyak lagi harapan mak ayah yang belum tercapai.. Lagi pon aku baru 21tahun..kalau ikut tarikh lahir..belom masuk 21 lagi haha.. Penat nak pikir semua ni.. Kalau aku diam tu faham..faham..;)

Saturday, 22 August 2015

Pilih kawan ??

Assalamualaikum..

Sepanjang bergelar mahasiswa ni macam macam orang kita pernah jumpa..tapi..alia tak berapa setuju dengan prinsip kalau kau nak high mark dalam assaignment ko kene pilih group member yang cerdik cerdik jer..haha kelakar nya..kita masuk U yang sama, its mean awak dia sama jer level..jangan terlalu memandang rendah terhadap kebolehan seseorang tu.. kalau awak awak rasa, awak tu lebih cerdik, mesti dah lama study abroad kan kan?? ..

Tolong lah buang perception ni..kan ke kita diajar untuk bersikap husnuhzon..bersangka baik.. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan. Kalau hidup asyik pegang prinsip nak perfect, awak akan kecewa.. Kalau semua budak U pegang prinsip macam ni, korang tak kan belajar apa-apa..mungkin korang dapat good result, memanjang dean list setiap sem, tapi korang hilang satu benda..apa tu??  Korang tak boleh nak deal ngan masalah..pointer yang tinggi tu mungkin bagus untuk korang dapat good job, jawatan tinggi, gaji besar semua tu.. Tapi, korang akan ada masalah nak deal dangan masalah dalam hidup..sebab dulu, korang dah biasa dengan prinsip pilih kawan demi perfection tu..

Betullah, kalau nak markah group assignment yang tinggi, kene pandai pilih groupmate, pilih yang cerdik cerdik, yang rajin..yang pandai buat kerja..tapi some time tu, kalau lah dalam group tu awak awak dapat dengan orang yang out of ur expectation, jangan lah pinggirkan dia, rendahkan semangat dia, pastu canang satu kelas cakap dia tak buat kerja.  Sampai buat terasa hati.. Hmmm..sedih tau..cuba awak put aside ego awak yang sentiasa nak perfect tu, bagi bagi task ikut kemampuan dan kebolehan masing masing.. Contohnya mungkin ur groupmate tu tak pandai speaking london, jangan lah suruh dia peresent part yang susah susah nak explain, mungkin dia boleh buat kerja part edit edit cari maklumat ke.. Setiap orang kan ada kelebihan masing..jangan lah mentang mentang awak rasa awak yang paling pandai, awak pon dengan sesuka hati secukup rencah bahagikan task kat groupmate tanpa tanya dulu, minta pendapat pliz..

Kalau lah..lepas graduate nanti awak jadi bos ke, manager ke, CEO ke..suka suka hati jer bagi task tanpa fikir ability pekerja tu, habislah company tu..faham tak apa yang alia nak sampaikan ni??  Kalau dapat groupmate yang malas, itu lah cabarannya..yang korang kene deal. Keep calm and istighfar banyak banyak..huhu..dah tahu dia malas, tanya la dia, nak buat part apa? Kalau dia balas, tak nak buat apa apa, hempuk kan aje dengan kuali!! Haha.. Selalunya mereka mereka yang dalam ketegori ni, malas nak buat assignment, tapi dierang boleh jer present slide..alia tak pernah jumpe pulak grupmate yang langsung tak nak buat apa apa..ado ke eak orang macam tu?

Ini semua sekadar pandangan alia.. Juga sebagai perkongsian pengalaman diri serta teman teman rapat yang pernah menghadapi masalah ni.. Its worth when you can deal youself with those problems.. Sebab dalam hidup ni, kita akan hadapi masalah yang jauh lebih besar dan mencabar..jadi, jangan sebab benda yang kecik macam ni, nak putus silaturrahim.. Just face it..bisikkan dalam hati, inn shaa Allah kalau hati ini ikhlas, Allah redho..mungkin kawan kita tu akan terbuka hati untuk berubah..kene faham mereka =)..

So, lepas ni buang lah sikap pilih kawan tu, besok masuk kubur, kita akan ditanya, siapa saudaramu? Apa jawapan kita..umat islam saudaraku..jadi jangan sebab masalah kecil ni, kita putus kawan.. Kalau ada orang yang buat jahat kat kita, yang ambil kesempatan atas kebaikan kita, biarkan aja orang macam tu, doakan lah yang baik baik untuk dia supaya dikurniakan sahabat syurga yang boleh melembutkan hati dia untuk berubah, mungkin kita belum cukup kuat untuk jadi sahabat syurga untuk dia. serta doa kan juga untuk diri sendiri agar diberi hati yang ikhlas,bersangka baik serta ahlak yang baik dalam menghadapi mereka..

Sama sama muhasabah diri.. Student life memang macam ni..semoga kita sama sama mencapai redho Allah..maaf sekiranya entri alia kali ni agak sentap..sebab entri ni pon untuk ingatan diri sendiri..

Wassalam..

Thursday, 20 August 2015

Ackward..feeling guilty

Assalamualaikum..pernah tak korang rasa ackward dengan someone yang you used to be with.. Yang dulunya baik..tiba tiba its become complicated..alia, tiba tiba rasa bersalah kat seseorang..sedih pon ada..alia banyak buat salah kat dia. Betul lah orang kata, bila depan mata kita tak hargai dia, bila dah jauh..baru nampak kebaikan dia..Ya Allah..aku rindu ='(.. Bukan bermaksud dah tak contact, kita lupa orang tu..sejujurnya..rindu tu hanya Allah yang tahu..alia malu..malu dengan sikap diri ni..mungkin semua ingat diri ni baik..tapi hakikat..hanya Allah yang tahu..orang nampak kita baik sebab Allah tutup aib kita..

Ya Allah, aku sayang sahabat sahabat aku.. Semoga kau pulihkanlah hubungan ini..aku rindu ya Allah..rindu.. Sayangi mereka ya Allah..

Tuesday, 18 August 2015

Nota untuk adik..

Assalamualaikum..semoga semua sihat sihat yer..almaklumlah, cuti cuti ni banyak makan jer haha..alia tak tahu nak buat entri pasal apa sebenarnya..tengah dok pikir lagi sebenarnya..haha..
Alia nak share pasal pengalaman alia. Mungkin ini kebetulan atau mungkin pertolongan Allah.. Kalau kita betul betul berdoa dengan penuh keyakinan..in shaa Allah, cepat atau lambat pasti Allah makbulkan :')

Nak dijadikan cerita..selalunya alia balik muar tiket memang semua malam.. Masa mula2x masuk unikl dulu..memang risau jugak..sebab sorang sorang kan..tak ada geng nak balik sama..nasib baik ada roomate yang sangattttt prihatin.. Dierang yang selalu tolong alia..dierg yg mintak tlong budak laki kelas hantarkan..tapi bukan berdua lah..kadang kadang dierg yg hantarkan..baik betul dierang..alia pon x sangka dpat classmate dan kawan kawan yang sangat prihatin macam dierang..sebab sebelum ni alia tak berapa baik sangat ngan budak kelas masa kat matrik..jadi macam serik sikit..tapi tak baik buruk sangka kan..tak semua macam tu..alhamdulillah ya Allah..kau pertemukan aku dengan kawan kawan yang sangattt baik..Hanya Allah yg dapat balas segala ihsan korang =')

Cerita yang alia nak kongsi ni..masa malam tu..semua roomate dan classmate alia dah balik awal..jadi alia balik lah naik teksi..nasib baik ada no telefon pak lah..sebab sebelum ni pernah jadi, telefon paklah..tapi paklah dah kene booking..masa tu punya la kelam kabut..haha..sebab bas pukul 9pm..nasib baik ada kawan tolong..Hanya Allah dapat balas :)
Petang tu alia dah call pak lah siap siap, tak nak ulang kesilapan dulu..nanti tertinggal bas pulak..padan muka haha.. Masuk jer bas kebetulan jumpa kawan satu sekolah dulu..rupanya dia belajar kat perak jugak..budak navy rupanya..dalam banyak banyak hari..hari tu jgak yang kebetulan 1 bas..masing masing nak balik muar..memang ada hikmahnya..sebab sampai jer bus stop muar dalam pukul 4 pagi, ayah tak datang jemput lagi..selalunya ayah dah tggu kat situ, tapi kali ni ayah lambat sikit..nasib baik ada kawan ni..sebab bus stop tu memang sunyi..memang biasanya alia sorang jer yang turun muar..kawan alia ni pulak, dia memang jaranggggg balik..sebab navy kan..jarang dapat cuti.. Tapi hari tu dia balik sebab kakak dia nak kahwin..see!! Ini bukan kebetulan tapi memang Allah nak bantu..

Sebelum ni alia kalau nak balik perak memang berhenti kat pudu..beli tiket balik manjung..ramai yang pesan suruh hati hati..sebab kat pudu ni bahaya sikit..pernah suatu hari tu beg alia tak tutup..dah la ada dompet dalam tu..kalau hilang..naya..nak beli tiket tak dapat..tapi masa tu ada sorang bro ni..dia yang tegur..bagitahu..alhamdulillah.. Pernah jugak, ada satu hari tu, biasanya sampai jer stesen bas manjung alia solatbjamak dulu sebelum balik mimet, tapi masa tu ada sorang aunti ni dia tak sihat, (tak siuman..) Aunti tu duduk betul betul dpan surau tu..dalam hati ni , aku nak masuk ke taknak..nak masuk takut pulak haha..dalam hati ni, tak berhenti berdoa, ya Allah..kau permudahkanlah urusan ku..tup tup..aunti tu terus bangun pergi dari situ..Alhamdulillah..lega rasa.. Tapi bila muhasabah diri balik, itu baru halangan orang yang tak siuman, belum lagi halangan besar macam musuh musuh agama tu..agaknya kalau aku disuruh berperang demi agama, aku sanggup ke tak? Lemahnya iman ku ya Allah..

Lagi satu alia nak kongsi, kalau ada kawan kita yang susah..kita jangan kedekut, jangan rasa berat nak tolong..belanja makan pon jadilah..sebab sebenarnya apa yang kita bagi tu lah milik kita..belum tentu duit yang ada pada kita tu milik kita,paham tak? Maksudnya, mungkin duit yang ada pada kita akan dibelanjakan untuk duit minyak motor ke, mungkin hilang ke kan? Tapi duit yang kita sedekahkan tu lah milik kita. Apa Allah janji? Lagi banyak kita beri lagi banyak yang Allah akan balas..sebabtu alia cakap duit yang kita beri tu lah sebenarnya milik kita.. Pernah dulu masa kat matrik, alia and yana selau berjimat cermat..memang harap kan duit elaun rm250 tu..alia rasa bukan alia jer yang berjimat cermat ramai lagi budak matrik buat benda yang sama.. Nak jadikan cerita, selalunya alia ngan yana salah sorang akan beli roti sebungkus..nanti share sama2x..kiteorang memang tak makan sampai lah habis kelas dalam pukul 5pm. Tapi kalau lapar sangat,meratah la milo..haha..lepas habis kelas gi cafe..lauk pauk biasanya dah habis..tinggal saki baki jer  kuah pon dah kering..tapi baik ada dari tak ada kan..alhamdulillah..pakcik cafe ni baik giler...mungkin dia selalu nampak kiteorang berdua makan baki lauk pauk tu. Jadi pakcik tu selalu belanja..tapi kalau hari hari segan la pulak haha..kadang kadang pakcik tu bagi air free..hanya Allah yang dapat balas..

Alia share sebab semua orang pernah rasa pengalaman macam ni..biasalah student kan..kita bukannya berduit..tapi yakin dan percaya rezeki tu datang dari Allah..bukan dari duit mara semata..kalau kita asyik merungut..memang kita takkan pernah belajar erti syukur.. tiap kali kita rasa susah cuba fikir sebenarnya ada orang yang lagi susah..malu lah kalau kita asyik merungut dan tak pernah bersyukur.. Allah ada menyebut dalam Al quran, hanya sedikit sahaja yang dalam golongan orang bersyukur.. Jadi beruntunlah kita kalau kita dalam golongan yang sedikit tu :) in shaa Allah..
Alia tulis ni sebenarnya untuk adik adik alia..dan sekadar perkongsian..bukan niat untuk show off atau seangkatannya..  Dikesempatan ini jugak, alia nak ucapkan berbilillion,trilion terima kasih kat kawan kawan yang banyak tolong diri ini..hanya Allah yang dapat membalasnya =')

Wassalam..