Thursday, 23 July 2015

Sado ke?

Assalamualaikum..salam aidilfitri.. Hari ni nak buat entri pendek jer. Semalam adik alia yg lelaki tu muhammad amirul iman accident..tu lah syok sangat beraya.. Hahah..nasib baik tak kena jahit ke apa. Luka kat tangan teruk..pedih pulak orang tengok..tapi yang kelakarnya..bila mula2x ayah bawak balik iman ..masa tengok tu..dalam hati ni sebenarnya tergelak pon ada.."baru lah jantan namanye" hahah itu first ayat yang terlintas dalam hati ni..apalah aku ni -,-'  bukan nye nak simpati ke apa..kurang ajo punya kakak hahah..adoyaii..alia..alia..
Hari ni ayah bawak iman pergi xtray.. Tulang tangan dia retak dan kene tahan kat wad..kesian adik aku ni..tu cerita tak best..ada cerita lagi best..sejak iman sakit tu..sikap dia pon automatik berubah 360 darjah..hahah..kalau dulu, satu hariii..eh silap bukan satu hari tapi setiap satu jam kalau tak mengusik aku memang tak sah..memang tak complete hidup dia.. Tapi sekarang memang lain lah..tenang sikit hidup hahah..okay gurau! !  Dia tengah sakit tu, tak ada masa nak huhahuha kt rumah.. Alia doakan semoga cepat sembuh..jadikan pengajaran..tahu le sado..tapi jangan sampai tak sedo diri..haha..raya raya jugak, keselamatan jangan abaikan! !  Dan kakak doakan jugak semoga attitude semasa sakit tu kekal..haha..kalau tak serabut kepala aku nak layan.. Amin..
Bak kata ibu " cuba jadi matured sikit! " macam kene kat batang hidung sendiri pulak -,-'..

Kbye..wassalam..

Eh terlupa,ada satu lagi pesanan..jadilah kakak yang baik..jangan jadi macam alia..hahah..

Friday, 3 July 2015

Jadilah baik

Assalamualaikum.. Akhirnya im backk!!!! Dah lama sebenarnya nak buat entry baru,tapi memandangkan keyboard laptop alia rosak ditambah pulak penyakit hang disebabkan faktor penyumbatan episod running man dengan the return of superman yang bertambah tambah dalam laptop..jadi hasrat nak buat entry baru terbantut..tak ada semangat nak menaip bila laptop buat hal..hahahh..panjang bebeno explanation nya..cakap jer lah laptop rosak kan senang! ! ! Sabo jer lah..

=='

Alhamdulillah..tahun ni dapat berpuasa di samping keluarga..sebab sejak matrik kott..alia berpuasa  jauh dari keluarga. Tahun lepas pon sama sebab kerja kat JB. Jadi tahun ni badan mungkin akan berisi sikit (ye ker sikit??) sebab ibu yang masak..asyik makan bertambah tambah la jawabnya..(cuba baca balik paragraph ni, banyak sangat 'sebab' )

Alhamdulillah jugak sebab result dah released..rasanya semua classmate dan kawan kawan alia result gempak. Sebab ramai yang keluar awal masa exam haha..gurau jer. Tahniah yer kawan kawan..

Result alia sem ni naik sikit (secoet je)..ada subjek yang tak capai target.mungkin sebab('sebab' lagi..) banyak gelak masa study. Tu yang dapat penyakit lupa tu.Astagfirullah hal azim.. Sem ni macam sempoi jer kurang usaha! ! Kelas pon bayak ponteng..paling teruk lah dalam sejarah..MasyaAllah apa nak jadi alia! ! Ko nasihat kan orang suruh datang kelas tapi ko pon tak datang..apo nak jadi!! Panjang kisahnya, tapi alia bukan sengaja tak datang kelas yer..

Tiba tiba teringat pulak masa kat matrik. Alia ni dulu degil budaknya..sampai pernah ada lecturer tegur
          "Awak ni nampak macam baik pakai tudung labuh tapi ..."

Sengih jer la yang mampu. Masatu alia tak seronok sebenarnya belajar kat matrik. Dapat pulak classmate yang 'bandar-ian' 'high-class" hebat hebat belaka. Memang tak satu kepala.cuma ada 3 orang jer yang rapat dengan alia mimi, laila, dan suha. Masatu hanya Allah sahaja yang tahu perasaan alia..sampai alia rasa giveup nak berhenti belajar.. Rasa tersisih, dipulaukan pon ada..ditambah pulak dengan lecturer yang pilih kasih..huh..memang fedup! ! Tapi tak semua lect macam tu..ada yang baikkkk sangat.. Disebab kan alia tak suka lect tu bila masuk makmal fizik memang kene marah..lab report pon tak buat..experiment selalu fail..report memang meniru la jawabnya..asalkan menjawab hypothesis..hahah.. Disebabkan itu result alia jatuh menjunam..daripada A terus dapat D..subjek fizik memang tak pernak tak dapat A..mungkin sebab tak berkat ilmu..tu yang menjunam tu..nasib baik la..lect tu nak sambung belajar..jadi ganti dengan lect baru. Baru semangat sikit nak belajar..hahha..boleh pulak macam tu --' tapi masatu lect tu memang tengah kontroversi pon dengan attitude dia yang 'ulat bulu' tu.. Itulah walaupon kita belajar setinggi mana pon,master ke,professer ke, kalau ahlak tak ada, orang memang tak akan respect! !  Time tu lah buat pertama kalinya alia dengan yakinnya menipu..sebab alia tak pandai menipu. Tapi masatu nak lepas geram punya pasal, alia memang tak buat pon report lab. Lect tu tanya
   "Mana report awak?"
    "Saya dah buat dah,tapi tertinggal kat hostel" dengan nada yakin + geram
    "Betul ke awak buat? "
    " betul saya dah buat kalau tak percaya saya boleh ambik"

Huahua..padahal dalam hati hanya Allah yang tahu..janganlah dia suruh balik ambik, lagipon pintu gate hostel kunci waktu kelas..tak mungkin dia suruh balik ambik hahahahaahhhh *gelak jahat* nasib baik aku tak cantik kalau tak mesti dia nak cubit cubit pipi aku.dia memang spesis macam tu..tak tahu adab agaknya.. (Biadab jugak mulut aku ni, tapi memang geram dengan lelaki macam tu suka amik kesempatan! !)

Bila time kuliah pulak..alia,laila,mimi, (the power puff girl hahhah..) Kiteorang mesti duduk kat seat paling tinggggggiii sekali..paham paham jer lah maksud  tersuratnya. Baris yang paling belakangg tu memang tempat favourite kiteorang.. Last last tidor..nota kuliah pon tak complete, banyak yang tertinggal. Berazam dalam hati nak pinjam nota kawan balik nanti nak salin. Akhirnya sampai kesudah tak tersalin sebab banyak sangat tertinggal hahaah..

Kelas yang palinggg alia tak suka adalah kelas lab fizik dengan kelas amali sains komputer. Sebab alia ni sumpah memang slow giler. Lambat catch up..orang lain dah siap task, alia baru terhegeh hegeh nak buat. Yes alia memang qwertyuiop!  Maksudnya slow menaip. Ayu jer kalau menaip.

Kelas tutor math dengan kelas kimia pulak selalu tak siap tutor. Pernah kiteorang  ponteng sebab takut kene marah. Hahaah..lecturer tu tanya
       "kenapa  awak tak datang?" 
       "Mc sir.." Slow jer kiteorg jawab
Nak ponteng pon kene bijak. Ni tiga2x tak datang memang curious la lect tu. Tapi lect tu baik. Serious baik giler..walaupon sengokngek-ngokngek  kiteorang tapi kiteorang rajin..cuba juga siap kan tutor walaupon tak faham..gigih jugak menjawab soalan no 1,2,3,4,5 lepastu tutup buku..sebab soalan seterusnya susah hahhah.. Lect tu selalu suruh kiteorang buat kat depan. Dapat soalan senang tak apa..ini soalan tinggi klcc.nasib baik lect tu baik dan penyabar..kiteorang pon rajin jumpa lect tu lepas habis kelas..asyik asyik muka kiteorang.. Lect tu pulak ramai peminat..semua student nak jumpa dia sebb cara dia ajar senang faham. Kiteorang tunggu jer la turn kiteorang..

Kelas tutor fizik pulak kelas yang palinggggg alia suka..class lab fizik yang alia benci..huahua..lect lain lain..lect tutor fizik alia baikkk giler..Alia paling suka jawab soalan pyq fizik ngn tutor fizik. Memang tak pernah tinggal..alia memang suka sangat fizik. Alia rapat dengan laila pon sebab fizik. Alia masatu dilantik jadi 'alpha'..laila ni salah seorang 'betha' alia..si alpha kene ajar si betha. Grup 'gamma' pulak kene jumpa lecturer setiap seminggu. In simple words, (amboi ayat english sangatt..) Konsep program ni macam main cikgu cikgu la. Sejak tu la alia rapat dengan laila and mimi.

Sejak tu kiteorang study sama2x..hampir tiap malam dierang lepak bilik yana (masatu alia dah official jadi PATI haram kat bilik yana) kiteorang study sama sama..study kat cafe sampai lewat malam..sampaikan abang cafe  tu siap pesan, "dah habis nanti tolong tutup lampu ea.." Bila study week kiteorang memang berazam nak berubah..tak nak fail!!  Tak nak kene lelong kat ipta. Dulu, budak matrik paling takut dapat pointer bawah 3.5 sbab nanti kene lelong kat ipta. Mana ada. Tu semua sebab nak bagi deme stress supaya dapat pointer tinggi. Alia pointer tak tinggi mana pon..tapi alhamdulillah dapat first choice yang alia apply. Mungkin rezeki masing masing.. Okay sambung balik, bila time study week, awal awal lagi kiteorang dah buat preparation dah capture semua jawapan pyq yang lect tampal kat bilik lect, malas nak salin capture kan senang. Kiteorang siap capture senyap senyap skema jawapan tutorial kat meja lect.patotnya tak boleh, tapi sebab terdesak masa tu, kiteorang betul betul nak berubah..dah tak sempat nak buat tutor yang tertinggal..exam lagi seminggu..kiteorang siap buat jadual. Bahagi kan chapter setiap subjek. Setiap orang kene mengajar..hari sabtu laila ajar sampai habiskan chapter yg dia cover, lepastu esoknya mimi pulak, esoknya alia..gilir gilir mengajar..kiteorang belajar kat bilik tv.memang sampai subuh tak tidor..solat kat masjid. Sampai lebam biji mata. Lepas subuh tidur.. Tahu..tak baik tidur lepas subuh..tapi kiteorang ni jenis yang aktif di malam hari..otak cergas sikit waktu malam hahah..

Alhamdulillah..sekarang mimi sambung degree kat ump, laila kat utm. Alia pulak masa tu dapat tawaran upm..tapi alia pilih masuk unikl mimet..ada hikmahnya.. Sebenarnya banyak lagi kenangan kat matrik dengan dierang..indahhhhh sangat bila teringat :')

Sekarang ni bila alia dah sambung degree..bila tengok classmate alia yang selalu ponteng kelas..alia ada lah naluri memahami mereka tu..cehhh..hahah..  Dulu otak ni selalu fikir "kalau aku datang kelas pon sama jer macam tak datang kelas. Bukannya faham pon. Masuk kelas pon tidor.."  Alia selalu fikir macam tu.. Tapi bila muhasabah diri balik, sampai bila? Sampai bila nak jadi macam ni? Tak bosan ke asyik buat benda yang sama? Sekurang kurangnya kalau datang kelas dapat jumpa kawan..dapat bergosip huahua..gurau jer..maksudnya sampai satu tahap alia terpikir " bila ko ada ilmu jer baru orang pandang kau, kalau nak suruh orang pandang rupa kau memang tak lah, bukannya macam maya karin pon hahah" okay bergurau ! !

Maksudnya dengan ahlak..orang akan pandang kita..orang akan respect kita. Bila berilmu orang akan nak kawan dengan kita. Cuba tengok waktu kuiz, test..dierang mesti rebut rebut nak cop ko..eh macam tu heh? Huahaa..isu sensistif ni haha.. Okay bergurau lagi! !

Pada pandangan alia, memang betul ni semua dunia jer..buatt apa pointer tinggi tinggi tapi solat berterabur..pointer atas kertas jer tu..tapi kene ingat dengan ilmu kita boleh "memimpin" dengan ilmu kita boleh menjadi orang baru yang lebih baik untuk mengenal Allah..ilmu itu kan hak Allah..dengan ilmu pemikiran menjadi matang, bila matang, ahlak pon jalan seiring. Kita akan ada nilai respect dengan orang di sekeliling kita. Tapi ingat ilmu bukan terletak pada pointer, pangkat, sijil master, phd semua tu. Ilmu tu bila kita amalkan dah share dengan orang lain. Sama sama memberi.. Jangan hanya menerima sahaja. Must have give and take. Semua orang tak sempurna..macam puzzle..setiap orang ada pro and kontra..saling melengkapi. Saling tolong menolong..susah sama sama, senang pon sama sama.. Macam dah lari topik jer --'

firman Allah dalam ayat 235 surah al-Baqarah :
"Dan ketahuilah bahawa Allah mengetahui apa yang tersemat dalam hatimu maka takutlah kepadaNya dan ketahuilah bahawa Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Ingatlah bahawa setiap orang akan binasa melainkan orang yang berilmu, setiap orang yang berilmu akan binasa melainkan orang yang beramal dan setiap orang yang beramal akan binasa melainkan orang yang benar-benar ikhlas. "

Okay, sebenarnya semua orang nak jadi baik..kalau nak cari calon isteri ke atau calon suami ke pon mesti nak baik baik kan? So,lets take a step to change! Semua boleh berubah.. In sha Allah.. Nak dengan tak nak jer.. Ingat firman Allah dalam al quran

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Rad:11)

Rasanya dah panjang lebar alia menaip.. Ini hanya sekadar perkongsian pengalaman alia. Tak ada niat nak mengguris hati mana mana manusia pon.maaf kalau entry kali ni macam mengajak orang buat jahat pulak hahha.. Cuma apa yang alia nk sampaikan..berubahlah..everyone deserve to get a chance to change.. Sebenarnya penulisan ini sebagai ingatan untuk alia jugak..alia harap, alia pon berubah menjadi lebih baik in shaa Allah. nak berubah memang senang,tapi nak istikomah tu..Allahu.. Be qowiy! !

Nak ajak orang buat baik senang, nak beri nasihat dan tazkirah senangggg sangaattt tapi sukar untuk mengota dan merealisasikannya dalam kehidupan.

firman Allah dalam ayat 2 hingga 3 surah as-Sof yang bermaksud : "Wahai orang-orang yang beriman! mengapa kamu mengatakan apa yang kamu tidak kotakan? Amat besar kebencian Allah di sisi Allah bahawa  kamu mengatakan apa yang tidak kamu kotakan.  "

Wallahualam..
Wassalam