Monday, 25 November 2013

aku dan sea scout MIMET

dah lame x update blog...tiba-tiba jejari ni gatai nak menaip...alia nak share pengalaman camping kat Gua Tempurung Perak..seriously memang best..+sebenarnya,niat masa mula-mula join sea scout ni sekadar nak join at least 1 club..sebab x de option lain hehe..tapi akhirnya,betulkan niat,alia nak cabar diri untuk buat aktiviti lasak..maklumlah..diri ni selalu dilabel "gadis melayu terakhir' hehe.. menyampah..
Mira ,nani,kak zai pon join jugak..lagilah best bila ade geng ni..tapi banyak aktiviti yang x dapat amik gambar sebab x dibenarkan bawak camera macam aktiviti caving masuk gua tempurung.night walk redah lombong,ngan aktviti ape ntah namenya..haha..(den lupa..+_+)
daripada menaip panjang2x,,meh lah kita tengok gambar..Gambar menceritakan pengalaman dan kenangan..huhu..

orang kuat sea scout..yg sempoi..


time ni nak buat roti lilit..



dari kiri maria,mira,nani,kak zai and me^_^


group kami^^ tengah bincang untuk persembahan mlm kebudayaan..


virgil!! pengakap kelana..



chef bersama pembantu2x nye..haha..
(maaf gurau jerr..)


P.I.S.S!!



gaya bebas..s.m.i.l.e :)



kami berempat..


kak zai,pandai posing lah..


kami  budak baru belajar masuk sea scout 
kalau salah tolong tunjukkan..hehe..

comel!!



roti lilit










dinner group kami..sardin..


snap jap ngn kak zai..

tapak perkhemahan..ade sg belakang tu..

hidup seascout!!
yang ni pulak first aktiviti seascout,hiking bukit busu..such a tiring day..











kepenatan


berehat bersama kitkat..haha..

new people,
new friends,
new moments,
new experience..
Wassalam...
Photobucket

Saturday, 9 November 2013

Alia rindu kat ...

 Tiba..tiba..teringat kat kawan2x..dah hampir 3 bulan jadi student UNIKL MIMET.. dipertemukan dengan kelas yang sangat fun, best, baik-baik belaka..Alhamdulillah..
Haritu..alia ada dapat panggilan mengejut dari kawan alia masa kat sek men dulu..Macam rase x percaya bile dia call,sebab sejak masuk matrik dulu pon bru sekali je call dia..selalu tengok kat fb je pasal kawan alia ni..

kawan alia ni tengah ada masalah..Alia pun tak tahu nak tolong cmne..rasa mcam nak keluarkan pintu ajaib dari poket doremon nak pergi duduk sebelah dia..nak peluk dia..nak tenangkan hati dia..dengar masalah dia face to face..kesian kat dia..sebak bila dengar cerita dia..rasa macam x berguna pulak diri ni sebab tak ada di sisi kawan sendiri saat dia perlukan seseorang untuk share masalah..
Ingat lagi kawan baik alia ni call mintak tolong..

"alia..alia..tolonglah..
alia..alia tolonglah..
tolonglah,,,,alia..
x desape nak ingatkan kita.."

yang lagi menakutkan alia bila dia mention pasal mati..

"alia....
(diam sekejap atas talian)
nak mati boleh tak?"

Hanya Allah je yang tahu betapa sedihnya bila dengar dia cakap macam tu..
buat kawan alia ni..alia nak cakap...

Allah masih sayangkan M
sebab tu malam tu Allah lintaskan dalam hati M untuk telefon alia..dan cerita semua kekesalan yang M dah lakukan..

belum terlambat lagi M untuk bertaubat dan kembali menjadi M yang alia kenal dulu..
Allah dah buka hati M..Allah dah campakkan cahaya hidayah dalam hati M.. kalau tak, takkan timbul rasa kesal dalam hati M..
DAN..

kalau ada masalah..alia, yana, puteri, kawan-kawan kite..semua ada untuk M..
JANGAN pernah rasa M berseorangan..kerana hakikatnya..
ALLAH sentiasa ada di sisi hambanya..
kami pun ada untuk M..

Ada banyak benda, hajat yang kita boleh minta pada Allah tapi jangan sekali-kali minta mati..
kita hamba Allah..kita milik-NYA..siapalah kita untuk minta ajal..
yakin dan percayalah..

Allah dah bukakan pintu hidayah dalam hati M..
maknanya Allah masih sayangkan M
mengadulah..lepaskanlah..segalanya pada Allah..

Allah sentiasa mendengar doa hambanya..apatah lagi doa hambanya yang ingin kembali mengenal penciptanya..
kuatkan semangat M..
LA Tahzan..
kami semua sayang M..
DOA MOHON CINTA ALLAH
Dari Abu Darda` radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

: كَانَ مِنْ دُعَاءِ دَاوُدَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ أَللَّهُمَّ، إِنِّي أَسْألُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ، وَالْعَمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِي حُبَّكَ. أَللَّهُمَّ اجْعَلْ حُبَّكَ أَحَبَّ إِلَيَّ مِنْ نَفْسِي وَأَهْلِي، َمِنَ الْمَاءِ الْبَارِد 
 Di antara doa Nabi Daud sallAllahu `alaihi wasallam adalah:
 ”Wahai ALLAH, sesungguhnya aku memohon kepadaMU akan cintaMU dan cinta orang-orang yang mencintaiMU, dan amalan yang menyampaikan aku kepada cintaMU. Wahai ALLAH, jadikanlah cintaMU lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air yang sejuk.”
 (HR at-Turmudzi, katanya hadith ini hasan)
WASSALAM..
always in memory..till Jannah..InsyaAllah
-^_^-



Photobucket