Sunday, 21 July 2013

rutin sebelum masuk unikl


^______________^

buka entri dengan salam dan senyuman^^



Jadual cuti sementara nak masuk unikl,alia nak isikan kan dengan bende2x yang berfaedah.lagi lagi bulan Ramadhan ni..semoga Allah permudahkan..
rutin harian alia sepanjang cuti ni :
  tolong ibu buat kuih raya untuk dijual..(first year jual kuih raya..huhu..)
  buat kelas untuk budak SPM..
  belajar memasak
  ajar Yana (my twin) fizik sem 3..
  nak belajar speaking/tingkatkan penguasaan bahasa inggeris
just now,Alhamdulillah..i'm currently finish teaching add math..==,fuhh..so lega.. kalau nak tahu dulu,Alia bukanlah pelajar yg terror add math,sekarang,bila ada orang mintak tolong alia ajarkan dia add math,tiba2x terasa macam kat tempat sendiri pulak masa time SPM dulu..selalu mengharapkan ada tusyen add math free..tapi naseb baik ada bestfriends yg sudi ajar dengan sabar..(thanks jie ting n chui fang ^^) Jadi Alia decide to teach them..ceh wah poyo ko alia!!.nak tak nak kene cuba dulu..mana tahu membantuInsha Allah..
Sabda Rasulullah SAW : “Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” [Bukhari]
Back to the topic!! mungkin rutin2x ni nanti dapat bantu alia bila hidup jauh dari keluarga nanti..ye la tak lama lagi nak masuk U.Secara officiallynye alia dah terima tawaran unikl..BACHELOR OF MARITIME OPERATIONS..Alia dah wat  solat istikharah..dan hati alia lebih cenderung ke arah unikl drpd upm..mungkin inilah di katakan petunjuk Allah..

“…Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (At Thalaq 2-3)



(Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankan-Nya bagimu: “Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepada kamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut.” 10. Dan Allah tidak menjadikannya (mengirim bala bantuan itu), melainkan sebagai kabar gembira dan agar hatimu menjadi tenteram karenanya. Dan kemenangan itu hanyalah dari sisi Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (Al Anfal 9-10)
Doakan alia moga -moga success di unikl..okay tu jer nak citer..wassalam..sebelum tu,
selamat beribadah puasa ;) ampunkan dosa saya sekiranya ada perkara yang saya buat,tidak menyenangkan anda :) maaf..


Photobucket

No comments: