Thursday, 16 May 2013

GURLZ,I WANT TO SHARE SOMETHING

saranghaeyo...Kehadapan kakanda eh silap pulak.. :p ni bukan warkah cinta he..he..Agak-agak dah berapa bulan tinggalkan belog ni..cian die..alia mintak maaaffff… sebab dah lama tak update entri blog lia..mesti korang bosan kan?? Asal singgah belog lia balik balik baca benda yang sama..what to do.. I’m bussy!! Yup..inilah kehidupan matrik penuh cubaan ,dugaan ,kesibukan dan macam-macam an lah..
Alia sebenarnye nak kongsi cerita penghijrahan lia sekarang…bukan berhijrah gi mana tapi maksud alia Insha Allah alia akan teruskan penghijrahan bertudung labuh..Alhamdulillah.. tujuan alia nak posting entri ni bukan untuk riak ,bangga diri atau nak tunjuk baik,tapi sekadar ingin share pengalaman macam mana ,kenapa dan apa efek lepas dah bertudung labuh..


pika , me and shila^^


yang sebelah kanan tu la pika , kak longku..hehe thankz 4 everything^^


Story morinye begini,dulu sebelum masuk matrik alia selalu berdoa semoga dipertemukan sahabat yang dapat membimbing alia lagi-lagi hal ukhrawi…saya hanye insan biasa ,I need someone who can guide me..benarlah doa senjata orang islam..Alhamdulillah..Allah kabulkan doa alia..

Masa tu dah hujung sem 1 kat matrik..seingat alia tengah study week untuk PSPM 1.alia rase setiap perempuan mesti ada naluri untuk menjaga perhiasan diri..macam tu jugak alia.Alia akui memang masa tu alia suka sangat tengok orang yg pakai tudung labuh..sejuk je mata memandang..tapi masa tu I’m not ready yet.sebab alia rasa kene betulkan diri yang tak betul ni baru ubah luaran.Dengan izin Allah,malam tu kiteorang (roommate) rancang nak gi study group kat library, tibe2x..adalah hamba Allah ni ajak lia pakai tudung labuh namanye pika(Nur Izzati Afiqah bt Mohd Hir a.k.a kak long)

Kak long : alia jom malam ni kite pakai tudung labuh,
Aku : biar betul awak ni pika..(dalam hati : tibe2x je makcik ni==,)
Kak long: ala.. kite belajarlah pakai tudung labuh..
Aku angguk jer sambil senyum sotong busuk (apa jadah peribahasalah aku guna) aku ingatkan setakat tudung bidang 50 cam tu jadi aku setuju..tapi hati eksited..
Kak long : nah amik tudung ni..
Aku pon try lah pakai..mak datuk labuhnye…
Kak long : tu bidang 60..
Aku : bolehke kalau hari ni pakai,esok pakai tudung biasa pulak..??
Kak long: awak cuba lah dulu kan baru belajar..

Esoknye bile nak gi study kat luar alia terus pakai tudungtu..betullah tak kenal maka tak cinta..alia suka sangat bile pakai tudung tu..last-last pika bagi jer tudung tu..thank pika..itulah tudung labuh lia yg pertama..sejak tu alia pun ubahlah cara pemakaian alia,dah tak pakai selipar yg nampak kaki kalau pakai pun pakai stokin,pastu start pakai stokin tangan.mase tu pika cuma ada berape je tudung labuh, x banyak..jadi kiteorg share..harini alia pakai hitam ,pika pakai cokelat esok tukar..hehe sweetnye..pastu kite org outing beli tudung bidang 60..lama-lama banyak lah jugak stok tudung labuh kteorg..lagipun ramai budak matrik buat bisnes jual tudung tak terkecuali tudung bidang 60,so x yah susah2x nak cari..Alhamdulillah Allah permudahkan..
 

Dugaan??mestilah ada..mana ada hidup senang je selalu,ye tak?? Awal entri tadi kan alia ada cakap masa tu study week jadi jarang lah jumpe budak praktikum..sebab masing2x prefer nak study sendiri,tapi nak dijadikan cerita,masa tu kite org bole terjumpa pulak masa kat mini market kmj(masih segar di ingatan insidennye).Dieorg terkejut bila nmpak aku..(guna aku sekejap he,,he) pastu adalah kata-kate dieorg yg sememangnye mengguris hati seorang wanita yg lemah macam aku ni(ceh ayat..)..tapi biar aku je yg tahu..tak perlulah diberitahu dlm entri ni..aku rase dieorg x de niat pun nk cakap mcm tu..mungkin dieorg trkejut tengok perubahan drastik aku ni..tapi masa tu aku memang nangis..sedih sangat..hanya Allah je yg tahu..


 tasya yang pink colour tu with me..

Aku nangis senyap2x mase tu kat bilik..pastu Tasya,(roommate yg gile2x..J ) perasan..dia tanye aku ada masalah ke..mula2x aku cakap x de ,,tapi die korek jugak cerita yg aku simpan..dialah yang bagi nasihat kat aku..thankq tasya..alhamdulillah walaupun berlaku insiden buruk tu tapi aku stil rapat dengan budak praktikum aku (yg gurlz je lah..lelaki mmg sejak azali aku x berapa rapat).malah sem 2 ni keteorg jd makin rapat..alia sayang sangat kat dieorag..dieorang lah selalu ajk alia yg pendiam ni suruh bercakap..thankz gurlz:’)

 

gurlz MD 20  yang sweet..



 terima kasih atas sokongan korang..nah..terimalah hati saya..haha
                       
Betulke orang yang pakai tudung labuh ni Allah pelihara?? Yup..alia pun dah laluinye.nak share pengalaman sikit..masa tu kiteorg outing gi muar..kteorg balik lambt dah nak pukul 6..nasib baik kad tak kene block hehe..shoping punye pasal..kiteorg balik naik bas jadi terpaksalah berebut ngan mat-mat bangla..hindustan celop ni..sumpah masetu memang takut giler..dah lah ramai pastu tak respek perempuan bagi masuk dulu..last2x kteorg kene berdiri dan bersesak dgan mat bangla tadi….Bile balik ade salah seorang roommate buka citer cakap dia macam kene rabe ..kene gesel2x ngan mat bangla tu..kesian die..mesti serik nak outing gi muar lagi..Dalam hati aku ” nasib baik aku tak kene..alhamdulillah..”tapi tumpang simpati kat die..die siap ckp nak rendam baju yg die pakai tadi sebab bau mat bangla tu melekat..haha sempat lagi die buat lawak.


Last sekali alia nak cakap..buat girl2x yang dah pasang niat nak bertudung labuh..Alhamdulillah Allah sayang kamu..jangan tangguh-tangguh niat anda. kite kene ubah persepsi kite yang rata-ratanya berpendirian sebelum nak bertudung labuh kene ubah diri dulu..sebab percayalah bila anda dah bertudung labuh secara automatik hijab anda itulah yg akan menjaga anda..dan mengubah anda untuk cenderung menyukai perintah Allah, Insha Allah..good luck dear..:) fighting!!

WASSALAM..
Photobucket