Thursday, 1 March 2012

nak masuk mana??



hai!! hai!! jumpa lagi 8,8 ha..bila tengok je tajuk entry mesti dah taw kan ni topik ape..ni gara2x lepas isi borang upu tadi..pening..pening...Ni lah dilema bagi lepasan2x spm.. bila isi je borang upu macam-macam soalan keluaq..peliknya soalan ni susah beno nak jawab mengalahkan soalan add math standard profesor..

nak masuk u apa??
nak amik bidang apa??
cukup syarat ke idak??

last..last..bantai je lah..isi..asalkan masuk u..ish..ish..x patut.x patut...jadi macam mana nak selesaikan dilema ni??ni.. jawapannya..

sukaisi je dulu..ikut keputusan trial korang..
sukamake sure korang menepati syarat khas nak masuk bidang yang korang pilih..contohnya,korang amik bidang medic kat USIM,syarat khasnya kena amik bahasa arab..padahal kat sek korang tak ada amik pun bahasa arab.kan susahkan diri sendiri..
sukasebelum isi tu,buat reseach dulu kat Mr Google dulu tentang U dan jurusan yang korang nak masuk..sekurang2xnya ada lah basicnya..
sukalepast dapat result nanti..sabaiknya korang kemaskini korang punya permohonan tu..ikutlah keputusan yang korang dapat..
sukalagi satu..janganlah isi ikut kawan..kalau masa sek bolah lah ikut2x kawan nak masuk kelab apa..tapi ini tantang masa depan korang..fikir2x kan lah..
sukakalau korang masih tak yakin..korang jumpalah cikgu kaunseling kat sek..mereka lebih tahu bab2x ni..
sukalast sekali,jangan lupa solat istikharah..minta petunjuk dari Allah s.w.t..sesungguhnya..Dia maha mengetahui..

oklah..itu pendapat alia je..korang boleh tokok tambah kalau rasa ada yang tertinggal..apa pun peganglah prinsip ni hope for the best,prepare for the worst

tu je untuk entri hari ni..harap dapat membantu..wassalam..thank you 4 reading..

++;

No comments: